Verksamhetsberättelse för år 2011

 

Demensföreningens styrelse har under året haft följande sammansättning

 

 

Ewa Miller                            ordförande      

Berith Björklund                     vice ordförande

Susanne Sparby                    sekreterare     

Agneta Strömgren                 kassör           

Irene Sixtensson                   ordinarie ledamot Maria Brännström              ordinarie ledamot

Berit Nordenstam                  ordinarie ledamot 

                     

 

Revisorer: Elisabeth Andersin, Lars Sjöstedt  

Revisorsuppleant: Gunnar Andersson

Valberedning: Karin Linghult

Kaffekommitté: Anna-Greta Croné, Eva Stenlund, Elly Dahlgren

 

Styrelsemöten

Styrelsen har haft ett konstituerande sammanträde samt ytterligare åtta protokollförda sammanträden under året

 

 

Medlemsantal

Den 31 december 2011 hade föreningen 241 medlemmar.

 

 

Årsmöte

 

Demensföreningens årsmöte genomfördes den 23 mars

Gruppen Umelodica musicerade som inledning till årsmötet. De framförde ett flertal klassiska, öronvänliga melodier och visor, vilka uppskattades mycket av dem

närvarande.

 

Karin Linghult gav, i egenskap av mångårig medlem och tidigare ordförande, en fyllig och intressant resumé över Demensföreningens historia.

 

 

Styrelsens arbete

Styrelsen har i studieförbundets Vuxenskolans regi gått en styrelseutbildning. En utbildning som gav styrelsen en mycket givande dag med många tankar och nya ideér. Styrelsen har också arbetat med att ta fram informationsfoldrar om Demensföreningen som sedan lämnats ut på alla särskilda boenden, hälsocentraler, privata vårdgivare runt om i kommunen och kommundelarna.

 

 

 

 

 

 

Styrelserepresentation 2011

Styrelseledamöter har deltagit i sammanträden under året med representation och har framfört föreningens synpunkter i ärenden relevanta för vår förening i:

·         KPR (Kommunala Pensionärsrådet)

·         Anhörigrådet

·         HSO (Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Västerbottens län)

·         Forum för Folkhälsofrågor

·         Representerat föreningen i arbetsgrupp om färdtjänst

 

Medlemsmöten

Träff med nya medlemmar den 16 februari

En träff med nya medlemmar hölls i Vuxenskolans lokaler på kvällen den 16 februari. De närvarande fick information om Demensföreningens verksamhet och gavs även tillfälle att utbyta tankar över en kopp kaffe.

 

Medlemsmöte den 2 mars på Hemgården

Inför ett 50-tal åhörare höll Kerstin Lundström, VD Octopus Demens AB, leg sjuksköterska med 40 år inom demensvården, författare, rådgivare och debattör en mycket uppskattad föreläsning med rubriken ”Se – tolka – bemöta – vardaglig livskvalitet tillsammans med en demenssjuk person” på vårt medlemsmöte den 2 mars. Lokal Hemgården. Det bjöds på kaffe och gott fikabröd.

 

Några händelser under året

 

Informationsdag 3 mars

Den på grund av askmolnet i april 2010 uppskjutna informationsdagen Demenssjukdomar i arbetslivet anordnas ånyo av Vuxenskolan den 3 mars 2011

Kerstin Lundström som med sin mångåriga erfarenhet inom demensområdet mycket intresseväckande bl. a informerade om hur tidiga tecken på olika demenssjukdomar kan visa sig och om vikten av att få en tidig sjukdomsdiagnos när sviktande mentala förmågor ger bekymmer på arbetsplatsen och i hemmet m.m. Hon berörde också angelägna områden som etik, sekretess, LSS-lagen, arbetsgivarens ansvar och vad arbetsplatsen och arbetskamraterna kan göra m m. 

Jenny Eriksson, en 18 årig flicka, som välformulerat och målande berättade om sitt liv från 10 års ålder, när hennes 47 årige pappa fick en demensdiagnos.

Ett 100-tal personer deltog i den mycket givande utbildningsdagen.

 

Möte med Socialnämndens presidium den 9 mars

Styrelsen hade onsdagen den 9 mars bjudit in Socialnämndens ordförande och ordförande i Kommunala Pensionärsrådet (KPR) Eva Andersson (S) och ledamoten Helén Edlund (KD) samt Umeå kommuns socialdirektör Eva Klingefors för att få information om aktuellt läge och planer inom kommunen avseende demensvården. Ett intressant möte, där styrelsen även kunde framföra sina

åsikter om av kommunen genomförda eller - i vissa fall - icke genomförda åtgärder.

 

 

 Små Pärlor av Sylvain lördagen 17 september 

Lisbeth Fors-Malm sång och piano, Hans-Ola Stenlund sång och berättande Duon bjöd på underhållning i Backens kyrka.

 En eftermiddag i musikens och igenkännandets tecken med information från föreningen. Det gavs en rapport från en grupp av personalen på Sjöjungfrun. Ett projekt som visar att trots svår diagnos finns möjlighet till god omvårdnad. Föreningen bjöd på kaffe och tårta.

 

 

 

 

Möte med kommunens MAS Pia Friberg

Styrelsen bjöd in Pia Friberg till ett samtal, främst med anledning av det lokala dokument som utformats avseende begränsningsåtgärder. Pia tycker att det är beklagligt att Geriatriken tvingas bort från sig kommunens boende, hon menar att man ska konsultera Geriatriken som faktiskt ska serva hela Västerbotten eftersom kommunen ska ha samma service som Umeå har idag.

Hon berättar att Landstinget har gjort ett handlingsprogram över medicineringen för personer med demenssjukdom.

På frågan om riktlinjer vid livets slut så berättar hon att det inte finns någon vägledning vid livets slut i de nya nationella riktlinjerna, det kommer nya riktlinjer gällande det.

 

Demensfonden

Norrländska Demensfonden har fått nytt namn :

Stiftelsen Demensfonden i Västerbotten.

Med anledning av att fondens verksamhetsområde som är Västerbotten och med Umeå som sitt säte samt det problem som då blir följden av att det nuvarande namnet ger sken av ett större verksamhetsområde beslutar styrelsen att byta namnet till Stiftelsen Demensfonden i Västerbotten. Länsstyrelsen godkänner namnbytet och stadgarna har därmed också ändrats. Nya gåvo- och minneskort har tillverkats, samt ny annons för fonden.

 

Demenslinjen.

Annonser i VK och VF har marknadsfört Demenslinjen och Demensföreningen. En annons om Demenslinjen har varit införd i lokaltidningarna varannan vecka och under en period varje vecka under året. På grund av kraftigt minskad aktivitet på Demenslinjen under året, beslutas på hösten att linjen läggs ner, vi ser till att det blir en bra och tydlig hänvisning till vår hemsida och till våra styrelsemedlemmar

 

Samtalsgrupper

Föreningen har två samtalsgrupper för anhöriga över 65 år träffas varannan vecka i Vuxenskolans lokaler i centrala Umeå. Tid: tisdagar kl. 1300-1500 respektive onsdagar kl. 1000-1200.

Det finns även en anhöriggrupp för unga anhöriga, som träffas en gång i månaden

 

 

 

 

Vattengymnastik

Under ledning av en elev från sjukgymnastutbildningen vid Umeå universitet har vattengymnastik för ett drygt tjugotal anhöriga genomförts på Hemgårdens äldrecenter varje måndag under läsåret. Förutom vattengymnastiken ges där tillfälle att ventilera aktuella frågor. Året avslutades traditionsenligt med gröt, skink- och ostsmörgåsar med grönt, julmust samt kaffe med en mycket god saffranssockerkaka.

 

Vår förenings hemsida uppdateras löpande.

 

Föreningens bibliotek

Föreningens lokala bibliotek har hållits tillgängligt för medlemmarna i samband med medlemsmötena.

 

Ekonomi

Föreningens ekonomiska ställning framgår av bifogade redovisning

 

 

Umeå 2012-03-21

 

 

 

 

Ewa Miller                             Berith Björklund                      Irene Sixtensson     

 

 

 

 

 

Maria Brännström                  Berit  Nordenstam               Susanne Sparby

 

 

 

 

 

Agneta  Strömgren