Indiens Pärlor

 

Ett bildspel med bilder från detta dokument finns om du klickar här.

För att starta spelet, klicka på en bild.

 

 Delhi, Gwalior, Khajuraho, Orchha, Agra

 

Det skrivna nedan är taget ur Albatros travels hemsida med tillägg från olika sidor på Internet plus vissa helt egna utsvävningar

 

 

 

Sjudande basarer, överdådiga hinduiska tempel, heliga kor och norra Indiens största pärla, Taj Mahal - med svensk reseledare -  en specialresa för Lärarförbundet

 

Avresa 29 oktober – hemkomst 6 november 2011 (9 dagar)

 

Dag 1. Avresa till Delhi Lördag 29 oktober

 

Maj-Lis skjutsar oss till Umeå Airport

Umeå – Arlanda kl 11.25 – 12.25  med SAS .
Åke möter upp på Arlanda, där vi äter lunch och träffar Lena som kommit för att vinka av oss.

På eftermiddagen startar vi vår resa från Arlanda till den indiska huvudstaden Delhi, dit vi anländer tidigt nästa morgon.

Stockholm Arlanda – Helsingfors med Finnair kl 17.30-19.25

 

Helsingfors – Delhi med Finnair kl 20.10 – 05.25 – ungefärliga tider, inga förseningar.

Vi landar på Indira Gandhi International Airport och är nästan övertygade om att Hasses väska inte kommit med. Men det ordnade sig!

Dag 2. Delhi  Söndag 30 oktober

Delhi är en av de största städerna i republiken Indien, och ligger mellan Aravallibergen sydväst om staden och Yamunafloden vid stadens östra gräns, i den norra delen av landet. Den är belägen i unionsterritoriet National Capital Territory of Delhi, men är varken huvudstad för detta område eller, som många tror, för landet som sådant. Dessa funktioner ligger i stället i New Delhi, en förort till Delhi. Invånarantalet i centrala Delhi var cirka 11 miljoner vid folkräkningen 2011, medan det sammanhängande storstadsområdet beräknades ha cirka 22 miljoner invånare år 2010. Detta gör det till Indiens, och ett av världens, folkrikaste storstadsområden.

Delhi är beläget på ett strategiskt ställe för de forna handelsvägarna i norra Indien. De språk som i första hand talas i Delhi är hindi, urdu, punjabi och engelska.

Här väntar vår kunniga och trevliga reseledare Christel Olsson och vår buss på oss, ett trettiotal personer, nästan enbart lärare och övervägande kvinnor. Vårt indiska äventyr kan börja.

Redan genom bussfönstret på väg från flygplatsen ser vi de stora kontraster som finns här - fattigdom i presenningbostäder kontra eleganta gator och magnifika hus.

Bussen tar oss till vårt första hotell Hotel Atrium på Shooting Range Road där vi äter frukost och lämnar vårt bagage.

Vi åker sedan till den praktfulla Jama-moskén som är bland de största och finaste i Indien . Grundstenen lades 1650 och det tog mer än 5000 arbetare sex år att färdigställa detta enorma byggnadsverk. Den används fortfarande.

Vår lokale guide Mozaffar förklarade livligt för oss varför inte både kvinnor och män får be tillsammans i moskén. Man ska stå tätt tillsammans i rader i moskén, axel vid axel, och det går inte för sig att män och kvinnor står så nära varandra. Dessutom har mannen sitt arbete utanför huset och därför mer naturligt kan gå till moskén, medan kvinnan har sitt arbete i hemmet och därför mer naturligt förrättar sina bönestunder där. Dessutom har kvinnan svårt att lämna hemmet, eftersom hon har barnen att ta hand om. Men kvinnor får be i moskén dock i en speciell avdelning enbart för kvinnor.

 

Vi fortsätter vidare med cykelrickshaw genom vindlande gränder i ett basarkvarter i närheten. Det kändes aningen olustigt att en tunn liten kille skulle kämpa runt med oss två välnärda turister på släp. Dessutom är ju underlaget rätt knaggligt och gatulivet yvigt så visst jag var lite orolig för att vi skulle välta. Men det gick förstås bra!

 

Klicka på bilden för att se den större

 

Nästa stopp var ett besök i ett stort och mäktigt hindutempel det vackra Lakshmi-Narayana-templet.

 

Efter lunch åkte vi till det officiella, moderna New Delhi. Genom bussfönstret såg vi bl a den indiska presidentens välbevakade residens, ett antal departementsbyggnader och triumfbågen India Gate – ett minnesmärke som byggts för att hedra minnet av de 50.000 indiska soldater som stupat i första världskriget och de indoafghanska krigen, och deras namn är inhuggna i monumentet.

 

Vi skickade våra väskor med bussen för att kunna resa med lätt bagage på tåget i morgon bitti.  Bussen åkte iväg redan tidigare under dagen till Gwalior. Anledningen till att vi åker tåg samma sträcka är väl att vi skulle få åka tåg i Indien, men också att vägarna här är så pass dåliga att långa bussresor upplevs som jobbiga, eftersom det skumpar, hoppar och skakar, speciellt om man sitter längre bak i bussen.

 

 

Dag 3. Delhi – Gwalior Måndag 31 oktober


Upp kl 04.45 för att tidigt stiga ombord på tåget som skulle ta oss till staden Gwalior.

Väldigt, väldigt många personer skulle åka tåg samtidigt som vi!

Men vi ska betänka att järnvägen är mycket viktig för Indien för transporter av människor (och även av gods).  Indian Railways har ungefär en miljon anställda och ett av världens största järnvägsnät utbyggt till nästan alla delar av landet.  De har nära 9000 passagerartåg med drygt 5 miljarder passagerare per år, dvs. c: a 14 miljoner personer per dag!

Järnvägen kallas för Lifeline of India med rätta.

Vi åkte i en klass kallad AC Chair Car innebärande sittvagn för dagresor med luft-konditionering.  De indiska tågen har många klasser från First Class AC Första klass, kupé för fyra med luftkonditionering till Unreserved: I praktiken tredje klass, oftast träbänkar, trångt.

Tågresan till Gwalior tar ca 4 timmar (drygt 30 mil) till Gwalior och på tåget var det förstås möjligt att köpa te och andra drycker och tilltugg.

 

 

Gwalior, eller Nagar Nigam, är en viktig knutpunkt i den indiska delstaten Madhya Pradesh. Befolkning 826 919 ( år 2001).

Gwalior är också huvudort för ett distrikt med samma namn. Staden har industrier som bland annat tillverkar bomull, garn, färg och kemikalier. Här finns också sedan 1964 ett universitet.

Mest kända byggnaden i Gwalior är fortet  "citadellet".


Vi bordade åter vår buss som nu förde oss till en skola för ensamma barn, merparten pojkar, fysiskt eller mentalt handikappade. En till synes väl fungerande verksamhet där barnen fick gå i skola och även arbeta i skolans trädgård. Tre av pojkarna framförde var sin break dance för oss.

När vi närmade oss staden såg vi det enorma fortet som ligger högt över staden. Fortet grundades redan under 700-talet och innehåller flera intressanta tempel och ett antal mycket vackra jainistiska skulpturer.

Själva fortet är 3 km långt och upp till 1 kilometer brett på flera ställen, och omges av en tjock mur som är 10 meter hög.

Jainismen är en av de äldsta religioner som uppstod i Indien. Jainister tror på existensen av transcendenta och heliga själar med potentialen att uppnå gudliknande medvetande. En själ som har erövrat sina egna inre fiender och uppnått stadiet av högre existens kallas för jina (erövrare eller segrare). Jainismen är vägen för att uppnå detta stadium.

Svastikan är en gammal symbol för jainismen.

 

Fortet byggdes av rajputerna (forntida hinduiska krigsherrar. Numera hinduisk krigar- och jordägarkast, främst bosatt i nuv. Rajasthan i n.v. Indien)

 

Middag på vårt hotell Adityaz Gwalior, där det ute i trädgården pågick en stor fest för en 1-årig flicka under kvällen.

Dag 4. Gwalior – Khajuraho  Tisdag 1 november 

Åke pensionerar sig i dag!

Upp kl 0530 för att åka buss i nio timmar från Gwalior till Khajuraho.  På vägen stannade vi till i en liten by där vi kunde gå omkring och titta och vi blev i rättvisans namn lika uttittade av byborna som de av oss.

Vårt hotell i Khajuraho heter Hotel Clarks och här bor vi i två nätter.

Khajuraho, stad i den indiska delstaten Madhya Pradesh, huvudstad för härskardynastin Chandella på 800-talet till 1100-talet. Staden är mest känd för sin stora mängd hinduiska och jainistiska tempel, och för att den återupptäcktes, täckt av tät djungel av en brittisk officer 1838, efter att ha övergivits under 1300-talet

Dag 5. Skolbesök och tempel i Khajuraho  Onsdag 2 november

Åke fyller år!

Idag besökte vi de välkända templen i Khajuraho, som är främst berömda för sina erotiska skulpturer. Vid sidan av Taj Mahal, Jaipur, Delhi och pilgrimsstaden Varanasi, är templen i Khajuraho en del av Indiens största sevärdheter. En gång i tiden var Khajuraho en stor ”chandela” (huvudstad), men det är idag en relativt liten stad trots de många turisterna.

Khajuraho har Indiens största grupp av hinduiska och jainistiska tempel från medeltiden. De vackra templen finns på UNESCO:s världsarvslista. Det var inte förrän år 1838 som en brittisk armékapten, TS Burt, kom över information om en vacker tempelstad gömd i djungeln och som hjälpte honom att återupptäcka denna fantastiska tempelsamling.

Av de ursprungliga 85 templen, som man tror har funnits på platserna runt om i Khajuraho, kan man idag se 25 relativt välbevarade tempel. Dessa tempel är rikligt snidade med väl bevarade skulpturer både inuti och utanpå. Skulpturerna är ofta sensuella ibland även sexuella och det kanske är just detta som Khajuraho är mest känt för. Även om det bara är ca 10 % av skulpturerna som innehåller sexuella teman, de övriga skulpturerna skildrar vardagen och olika aktiviteter. Skulpturerna är väldigt beskrivande och man kan t.ex. se skildringarna som visar kvinnor som använder makeup, musiker, keramiker, jordbrukare och trupper på väg ut i strid mm. Templen innehåller inte sexuell eller erotisk konst inne i templet eller i närheten av gudarna. Även några av de tempel som har två lager vägg har små erotiska skulpturer på utsidan av den inre väggen.

Anledningen till att templen är så frikostigt utsmyckade med sexuella motiv är troligen tantriska, dvs. man utrotar de onda krafterna genom att uppnå fysisk tillfredställelse. Det finns även andra teorier så som att avbildningarna fungerade som sexualupplysning (Kama Sutra) för de unga Brahmanerna som växte upp på platsen. En tredje teori är att man ska lämna alla världsliga tankar utanför templet och det är därför man bara finner skulpturerna på utsidan av den innersta helgedomen. Det kommer alltid att finnas många teorier på varför det är byggt och uppfört på det här sättet.

Templen är indelade i tre tempelkomplex i staden Khajuraho, de västra, östra och södra. Kortlek med tempelbilder.

På eftermiddagen ännu ett intressant skolbesök, där det var möjligt att på nära håll uppleva arbetsförhållandena och undervisningen på en indisk skola.

Själv så skolkade jag från skolan denna gång och låg vid hotellets pool i den härliga solen.


Dag 6. Khajuraho – Orchha Torsdag 3 november

Efter tidig frukost körde  vi mot Orchha – en  relativt lång bussfärd.

 En gång var Orchha den livliga huvudstaden i Stormogulernas rike. Staden är en av Indiens dolda skatter och blir ofta förbisett av de många turister som strömmar in i landet varje år. Idag är Orchha beläget mellan flera välbevarade palats och tempel vid stranden av Betwafloden med en befäst ö i mitten.

Den ursprungliga staden grundades år 1531 och var huvudstad i det mäktiga kungariket, Rajput fram till 1783. Det är arvet från detta rike som vi upplever i dag med de många palatsen och templen.

Hasse klippte sig hos en lokal frisör.

Vi gav oss ut på en promenad till fots runt den befästa ön och vi besökte stadens tre palats: Jehangir Mahal -  ett imponerande område som erbjuder en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet och dess arkeologiska museum, templen Raj Mahal med vackra väggmålningar och Raj Praveen Mahal. samt Raja Ram-templet. Detta forna palats är känt för sina sylvassa, spetsiga torn.

 

Torsdagens hotell var Amar Mahal, Orchha .

 

På kvällen var vi närvarande vid en lokal puja i en helgedom i närheten av hotellet.

Puja (sanskrit för 'ärebetygelse' eller 'dyrkan', särskilt 'religiös dyrkan') är en ritual som de flesta hinduer utför varje morgon efter att ha badat eller efter att ha klätt sig. Den måste utföras innan man äter eller dricker. Ritualernas moment varierar mellan olika grupper, men recitering av mantra med hjälp av ett radband ingår ofta. Ett annat moment som kan ingå är offer av mat eller blommor till en gudabild. Puja utförs också i templen andra tider på dagen.     Puja sker individuellt. Man renar sig först med vatten och tar av sig skorna. Bönen sker sittande, hemma eller i tempel (förrättas då av en präst från ett brahminkast och då är tempelbesökarna endast åskådare) framför en gudabild som man smörjer med väldoftande oljor och ger små offergåvor åt i form av sötsaker, frukt eller blommor. En viktig del av bönen är meditationen där man fokuserar på andning och mental koncentation.

 

Dag 7. Orchha – Agra  Fredag 4 november
Lång bussresa till Agra och kommer fram under eftermiddagen.

Agra är en stad vid floden Yamuna i västra delen av den indiska delstaten Uttar Pradesh, och är den administrativa huvudorten för distriktet Agra. Staden ligger drygt 200 km söder om Delhi, 168 m ö.h. Agras storstadsområde har en beräknad folkmängd på 1 592 000 invånare år 2007. I början av 1600-talet blev staden huvudstad i stormogulernas rike och blev därmed på allvar ett maktcenter på den indiska subkontinenten. Stormogulerna var en muslimsk stam från det afghansk-persiska området som invaderade stora delar av norra Indien. Med ett styre som sträckte sig från cirka år 1500 till 1700, räknas stormogulerna som de viktigaste av alla härskare.

Dagens aktiviteter:

Mattkooperativ, dvs där tillverkades inga mattor men där administrerades försäljningen från tillverkning av mattor hos familjer ute i regionen.
Åke köpte en stor matta som de skickade hem till Sverige

     
       

Röda Fortet eller Agra Fort uppfördes ursprungligen ca år 1156. 1558 till 1573 återuppbyggdes fortet under Akbar den store när denne utsåg Agra till sin huvudstad. Bygget slutfördes 1605 under Shah Jahan. Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1983. Från ett rum med en vacker balkong i sirligt uthuggen marmor ser man Taj Mahal vid Yamunafloden. Det är samma utsikt som Shah Jahan hade de sista åren han levde. Shah Jahans son, Aurangzeb, var en maktgalen person, och när Aurangzeb kom till makten efter sin far, dödade han sin yngre bror. Han gjorde sin far, Shah Jahan, nästintill fånge på Röda Fortet. Därifrån kunde Shah Jahan bara njuta av synen av Taj Mahal, tills han dog.

Indiens premiärminister håller den 15 augusti varje år ett tal till nationen från Röda Fortet i samband med landets nationaldag.

Vårt hotell för natten är Marina  Agra.

Dag 8. Taj Mahal och Agra – Delhi  Lördag 5 november

 

Sovmorgon -  måste stiga upp först klockan 0700! Vi kom till Taj Mahal vid 9-tiden.

 

Stormogulen Shah Jahan (se ovan) byggde Taj Mahal som ett mausoleum över sin favorithustru Mumtaz Mahal, som dog 38 år gammal, då hon skulle föda sitt fjortonde barn.

 

Mausoleet, som ligger på en hög sockel, byggdes 1632-47 i persisk stil och är omgivet av fyra smala minareter. Det är utfört i skinande vit marmor och dekorerat med miljontals halvädelstenar. Hela byggnaden utstrålar ro och harmoni och är mycket vackert där det ligger vid stranden av en flod.

Eftersom vi var där på en lördag var antalet besökande stort och flertalet var inhemska. Mycket mäktigt att se de indiska kvinnornas vackra kläder vilken färgprakt, vilket glitter!

 

Därifrån åkte vi direkt till ett försäljningsställe/kooperativ där de sålde vackra marmorting som tallrikar, bordsskivor och olika prydnadsföremål.

 

Lunchdags -  ris, kyckling, potatis, fiskrätt, örtsås, bönor, grönsakswok och frukt  en meny som återkom i princip varje dag lunch som middag. Välsmakande men lite enformigt i längden.

 

I nästa affär vi besökte var Kohinoor Jewellers såldes underskönt vackra smycken i ädla metaller och med ädla stenar. Där fick vi också se en utställning av en berömd indisk konstnär Shams som hade broderat fantastiska tavlor i bomullstråd med silkeinslag för extra effekter.

Så hade vi chansen att shoppa loss på egen hand ute på sta´n. Det blev böcker och kryddor för vår del.

På tal om shopping var vi förstås omgivna av försäljare, så snart vi lämnade bussen, Vår utmärkta guide hade därför infört systemet att hon tog med sig populära varor från försäljarna in i bussen där hon skötte försäljningen till oss -  till resonabla priser. Mycket bra!  Vi handlade alla mycket och gärna i lugn och ro! Win-win situation för säljare och köpare tycks det mig!

 

Efter en tidig middag var det dags att åka med tåget till Delhi (ca tre timmar). Ännu en gång var järnvägsstationen en upplevelse. Så många som skulle uppför samma trappa samtidigt! 

 

Där blev vi hämtade och körda till vårt hotell, som än en gång var Hotel Atrium

Dag 9. Delhi – Sverige  Söndag 6 november
Efter en händelserik resa genom det norra Indien var vi redo att säga farväl till denna annorlunda och naturligtvis spännande nation. Vi lämnade Indien på morgonen kl 10.45 och landade i Helsingfors på eftermiddagen, fortsatte direkt till Arlanda dit vi kom vid 17-tiden. Sista delen av resan för oss var Arlanda -Umeå som vi flög med Norwegian.

Margareta skrev och Hasse fotograferade.