Peking 27/4-4/5 08

Vi gjorde resan tillsammans med 11 andra deltagare under ledning av Stig-Valter Karlsson som varit i Kina 78 ggr sedan 1978.

Under veckan besökte vi Himmelens Tempel, Kinesiska Muren, Himmelska Fridens Torg, Minggravarna, Förbjudna staden, ett hutongområde, Sommarpalatset, Peking Zoo och Lamatemplet. Dessutom var vi hemma hos konstprofessorn Besök hos Hua Kui i hans kombinerade hem och ateljé på 23 och 24 våningen i ett bostadshus. Vi deltog i visningar av cloisonnéteknik och silketrådsbearbetning samt i försäljning av sötvattenspärlor och silkesmattor. En kinesisk naturläkare informerade om klassisk kinesisk hälsodiagnostik samtidigt som vi fick fotmassage. Vi fick även njuta av en pekingoperaföreställning samt en hisnande akrobatikuppvisning. Ett snabbesök gjordes i en lokal där det bedrevs aktiehandel.

Lunch och middag intogs på skilda restauranger som representerade olika kök i Kina. Övriga bildserier, Byggnader för OS,  och Fordon.

Himmelens Tempel

Ett imponerande tempelkomplex beläget i ett stort parkområde i södra Peking. Anläggningen på 273 ha stod klart år 1420, under Mingdynastin.

Kejsaren fördes hit i procession varje vår för att offra till himlen och be gudarna om en god skörd och för att rapportera om med- och motgångar.

Bönehallen för goda skördar är huvudbyggnaden med ett vackert blåglaserat tak. Den cirkelrunda byggnaden är 38 meter hög och byggd helt i trä på en plattform av marmor. Hallens fyra centrala huvudpelare symboliserar de fyra årstiderna, de tolv inre pelarna symboliserar årets tolv månader och de yttre tolv pelarna symboliserar de tolv timmar som det traditionella kinesiska dygnet är indelat i.

Där finns också Himmelens altare - det största altaret i hela Kina - byggt i vit marmor och vilar på tre terrasser och ligger där man ansåg att alla fyra väderstrecken, himmel och jord möts.

I parken finns också det Kejserliga himmelska valvet, som användes som förvaringsutrymme för föremål som användes under ritualen och omklädningsrum för kejsaren med en rund mur som är känd för ett akustiskt fenomen och därför kallas för Ekomuren. Ekot användes av kejsaren under ritualerna för att skapa en illusion av en pågående dialog mellan honom själv och himmelen. Om du viskar något till väggen så hörs ditt budskap längs hela  mur-väggen.

 

Tavla vid ingången En av 5 OS-maskotar Kines på semester Ingång till Himlens Tempel Port till Runda Kullen
Himelens altare Kejserliga himmelska valvet Bönehallen för goda skördar Blåglaserat tak Drakkällarens pelare

Cloisonnéfabriken. Här fick vi se hur man har vidareutvecklat, och arbetar med, denna speciella emaljeringsteknik som har sitt ursprung från Romarriket/Bysantinska riket. Smycken, prydnadssaker, vaser och urnor i emalj och koppar visas upp. Tillfälle till shopping, förstås!

 
Metalltrådar löds fast på kopparkrukor Emalj fylls i mellan trådarna  
 
  Krukan slipas Ner i brännugnen I butiken  

Kinesiska muren 

Det var Shi Huangdi,
kungen av Qin,
som lät bygga den kinesiska muren
och bränna alla böcker i Kina.
Detta hände på Hannibals tid,
innan Jesus var född."

Ur dikten ”Muren och böckerna” av Evert Taube

Muren tillskrivs Kinas förste kejsare, Qin Shi Huang Di, som regerade mellan 221-210 f.Kr. Egentligen består konstruktionen av en serie murar byggda i omgångar från några hundra år före Kristus till Mingdynastins tid.  Den är historiens längsta byggnadsverk,– från Gula havet i öster c:a 6400 kilometer västerut över bergkammar och slätter, längs mäktiga floder och genom väldiga ökenområden slingrar den sig  - en sträcka motsvarar avståndet från Nordkalotten till Medelhavet. På jämna avstånd har vakttorn byggts: ungefär 24 000 stycken.

1987 blev Kinesiska muren uppsatt på UNESCO:s världsarvslista och den 7 juli 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Nej, man kan inte se muren från månen. Den är förvisso lång, men bara 4-8 meter bred.

Basstationen på södra sidan av dalen

Bestigningen har börjat Klättringen på muren kunde verifieras med ett certifikat. Vy från vakttorn ett
Trappa till andra tornet Nedstigningen tar vid Muren på andra sidan dalen Mao citat Klassisk bild från muren

Film

Himmelska fridens torg - Tian Am Men, är världens största torg och ett kulturellt och politiskt centrum - en känd mötesplats för olika evenemang . På torget står det 38 meter höga monumentet för folkets hjältar .

Runt torget finns bl a

Maos mausoleum, som invigdes den 9/9 -77 på årsdagen av hans död och har sedan dess besökts av ca 140 miljoner människor. Minneshallen ligger i söder och är uppförd i vit marmor.

Nationalförsamlingen, Pekings största byggnad. Enbart den stora kongressalen rymmer 10 000 personer!

Historiska museet. En höjdpunkt för den historiskt intresserade. Museet omfattar alla dynastier fram till 1919 - då kommunistpartiet bildades.

Den himmelska fridens port,Tiananmenporten, som i norr leder till den Förbjudna staden.

Maos mausoleum Nationalförsamlingen Historiska museet Himmelska fridens port Torgbild Guiderna Stig-Valter och Peter från Peking

Förbjudna staden. Härifrån residerade Ming- och Qingkejsarna under 500 år. Palatskomplexet med mängder av olika byggnader har 9 999 rum och hela området är 720 000 kvadratmeter. Kejsarna betjänades av 10 000 tjänare, eunucker, vakter, kockar, konkubiner och ämbetsmän. Den Förbjudna Staden, heter så eftersom vanligt folk var förbjudna att komma in där.

I filmen "Den siste kejsaren" är många scener från denna epok inspelade i Den förbjudna staden.

Ingång till den
Förbjudna staden
Stenläggningen är lagd i
9+9 lager för att förhindra
fiender att gräva sig in

Palats i den Förbjudna staden

Munk på semester Den siste kejsaren.
Intervju med
Henry Puyi, den siste kejsaren, 30 min

Film

Minggravarna. Ett område där 13 kejsare från Mingdynastin ligger begravda i en dalgång norr om Peking som skyddas av Drak- och tigerbergen, 50 km från Peking city. Området är väldigt stort, totalt 120 kvadratkilometer. Minggravarna är en grupp byggnadsverk men var och en av gravarna är fristående och har sin egen karaktäristiska stil. Varje grav är byggd vid foten av en kulle och avståndet mellan gravarna är mellan 500 meter och 8 kilometer. Den första kejsaren begravdes år 1409 och den sista 230 år senare. Ingen vet var ingången till elva av gravarna ligger och därför vilar deras hemligheter tills vidare oröjda. Vi kom in i gravområdet från söder genom flera äreportar och vandrade på den fridfulla Andarnasväg där en imponerande hedersvakt av stora stenfigurer i form av officerare, ämbetsmän, lejon, hästar, kameler, elefanter och mytologiska djur paraderar för den döde kejsaren på hans sista resa. Vi besökte en av de tretton gravarna.

Andarnasväg Äreport Sköldpaddan på vilken jorden vilar.

Sista måltiden

Kullen vid vilken graven byggdes

 

Peking Zoo – besök hos pandorna

Pandorna var helt inglasade och deras inhägnader är inte stora. Men de var så söta när de satt där och käkade bambu.  De är en av Kinas nationalsymboler. Mycket folk på Zoo den dagen, flest inhemska turister. Eftersom pandorna är bakom glas och oftast vänder ryggen till publiken blir det inga bra bilder.

Start av pandarunda Panda i viloläge    
  I visningscellen vänder pandan
ofta ryggen till åskådarna
Återväxten av pandor är betryggad

Film

 

Lamatemplet Yonghegong som sedan mitten av 1700-talet varit ett centrum för tibetansk kultur och religion. Här finns bl a en 26 meter hög buddastaty (skarattande budda) gjord i ett enda stycke sandelträ.  Många människor var där och tände rökelseknippen och bad. Munkar läste/sjöng sina böner sittande i rader vid bord med små läslampor på. Ett ruskigt åskvärder gick över Peking när vi var i templet, så vår avfärd blev något fördröjd. Himlens portar öppnade sig och det åskade och dundrade… Kanske någon koppling till det våldsamma tropiska ovädret med cyklonen Nargis som drog in över Burma under dagen. Inträdesbiljetten består av en numrerad DVD-skiva med streckkod.

Rökelse tänds. Vägen till Nirvana Åskan slog till och himlen
öppnade sig

Den skrattande Buddan

 

Inträdesbiljetten till Lamatemplet
(Film)

Besök hos konstprofessorn Hua Kui från Beijing ,verksam som forskare på Kinesiska institutet för kalligrafi och måleri och professor på universitetet för distansutbildning i traditionell kinesisk konst. Hans tavlor är målade med traditionell kinesisk teknik men med en modern och personlig stil. Hans konstverk har vunnit flera nationella och internationella priser, köpts in av olika museer, konstgallerier i Kina och utomlands.

I bostaden på 23 våningen mottogs vi av hans fru och dotter Peng Yue och blev bjudna på hembakade kakor och dryck. Sedan visade Peng Yue sin målningsteknik genom att upprepa det konstverk med vilket hon vann en frimärksdesigntävling som 9 åring i konkurrens med 74000 deltagare. Det blev senare ett frimärke utgivet av UN General Post Office samt omslaget till en bok.

Hembakade kakor jordgubbar och snacks Vinet heter Great Wall Utsikt från 24:e våning Bild från övre etaget Köket
    

Film  

Peng Yui visar sin målarteknik. Konstprofessor Hua Kui

Aktiehandel

Aktiehandel bedrevs i en rätt stor lokal med många datorer och stora väggskärmar med information från asiatiska börser. Aktörerna bestod av pensionärer och studenter. I ett hörn fanns en kassa där pengar satts in eller togs ut. Efter inbetalning erhölls ett konto och affärerna kunde börja.

Kassa för in/utbetalningar.

Rader med datorer i förgrunden.

Inloggningsskärm Skärmar med kursinformation

Hälsodiagnostik och fotmassage

1. Att se (bo-shin)
Hållning, rörelser, benbyggnad, hudfärg etc. ger information om patientens konstitution. Varje område och drag i ansiktet återspeglar ett organ eller en funktion.

Ett exempel är tungdiagnostik. En frisk tunga skall vara lite fuktig, sakna beläggning och inte darra när den sträcks fram. Genom att observera beläggningar, skåror, tandintryck, blåsor m.m. på olika områden av tungan kan man få en uppfattning om olika organs och kroppsfunktioners tillstånd, som vart och ett återspeglas på sina särskilda zoner på tungan.

2. Att Lyssna (bun-shin)
Genom att lyssna på patientens röst - klang, tonhöjd, tempo samt eventuell hosta, hicka, rapningar etc. - kan störningar lokaliseras. Även lukt av olika utsöndringar kan ge information om problemens karaktär.

3. Att fråga (mon-shin)
Att fråga patienten ger viktig bakgrundsinformation samt patientens syn på sina problem. Lika viktigt är att lyssna på det som inte sägs.

4. Att känna (setu-shin)
Ett viktigt diagnostiskt instrument är att känna på patientens hud, muskler, på diagnostiska punkter längs akupunkturmeridianerna, känna kroppstemperaturen och genom att ta pulsen.

Pulsdiagnostiken är den kanske främsta diagnostiska metoden inom den kinesiska medicinen. Det är den radiala pulsen (handledspulsen) som tas. Det finns 12 olika pulser att känna, en för varje organmeridian.

 Utifrån detta ställer naturläkaren sedan diagnosen och rekommenderar den terapi/de naturmediciner som behövs för att återställa harmonin, balansen mellan yin och yang.

Traditionell kinesisk fotmassage gavs till alla i sällskapet samtidigt som läkare undersökte och diagnostiserade oss.

 

I väntan på fotmassage Klassisk kinesisk fotmassage
På en given signal placerade sig
massörerna framför patienterna
Läkaren beskrev kinesens syn
på västerländsk och traditionell
kinesisk läkekonst.
Han var tillika svensklärare.

Ljudfil

Pågående hälsodiagnos

Sommarpalatset är en väldig parkanläggning med atmosfär från kejsardömets sista dagar. Hit åkte kejsarna med följe under sommaren från palatsområdet i Förbjudna Staden. Över hälften av området består av en konstgjord sjö, Kunmingsjön. Att beskåda är bl a den berömda Marmorbåten som änkekejsarinnan Wu Ci Xi lät uppföra till sin egen 60-årsdag med pengar avsedda för flottan, den berömda "De sjutton valvens bro" och den vackra täckta "Långa gången", Changlang, 728 meter, med tusentals målningar.

 
Os-ringar vid entrén Kunmingsjön Marmorbåten byggd i trä De sjutton valvens bro Långa gången  
 
Matpaus Tranor Paviljong

Kineser på semester
Film

Musik och dans i slutet av den Långa gången.
Film

 

Byggnader och OS

OS-byn har plats för 16 000  idrottare och funktionärer. Lägenheterna är treor och fyror, och sex till åtta idrottare delar på varje. Husen är antingen sex eller nio våningar höga. Lägenheterna där OS-stjärnorna kommer att bo görs efter OS om till lägenheter för Pekingborna. Intresset har varit stort. En lägenhet kostar kring miljonen. Allt är slutsålt!

Huvudarena är nybyggda Nationalstadion med plats för 91 000 åskådare. Det nya stadion kallas i folkmun, på grund av sitt spektakulära utseende, för Fågelboet. Friidrottstävlingarna kommer att avgöras där,  liksom fotbollsfinalen. Där hålls även invignings- och avslutningsceremonierna.

Bakom byggnaden står den schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron och smeknamnet Birds nest kommer av den nätliknande stålkonstruktion som får arenan att se ut som ett fågelbo. Åtminstone på håll. Trots kritik, bland annat har en kinesisk arkitekt liknat arenan vid en gigantisk toalettstol, lockar den redan nyfikna. Varje dag kommer grupper av besökare med digitalkameror i handen för att föreviga skapelsen, som är monstruöst stor. När mörkret faller blir den inre delen av byggnaden självlysande röd.

Nationella simstadion kallas i folkmun för Vattenkuben. ritad av den Sydneybaserade arkitektgruppen PTW, är lika imponerande som Fågelboet. Den ser ut som en jättelik inplastad la­gerlokal. Höljet är gjort av 3 000 plastkuddar vilkas form lär ha inspirerats av såpbubblor. Kapacitet 17000 åskådare.

Båda arenorna är finns i Olympiaparken, Olympic Green, alldeles i närheten av Olympiabyn.

   
Exempel på byggnader Stadion för friidrott och fotboll, "Fågelboet" Simstadion Idrottarnas bostäder Presscentrat    

Lunch och middag intogs på skilda restauranger

Restaurangerna serverade 8-10 rätter som placerades på en snurrbar glasskiva i mitten av bordet. Alltid pinnar men gaffel dukades på begäran Ovanligt, buffé på restaurang vid Sommarpalatset
Nyöppnad restaurang i klassisk kinesisk stil Fiskrätt utformad som krysantemum Hotellets frukost

Transchering av pekinganka

Film

Pekinganka

Vid besöket i Sidenfabriken fick vi information om sidenets tillkomst från larv, till kokong, förädlat till härliga täcken och fantastiska tyger.

Från fjäril till kokong Spinning Tillverkning av täcke

Kina är världens största producent av sötvattenspärlor. Vi besökte en pärlaffär med vackra pärlor i alla färger, former och storlekar, där vi fick se hur man tillvaratar pärlor ur sötvattensnäckor och hade förstås möjlighet att handla något vackert.

Guiden öppnar musslan och i den finns ett 30-tal pärlor av skiftande kvalitet I butiken

Vi promenerade och åkte cykelriksha genom ett hutongområde. Hutonger är Pekings gamla småhusbebyggelse, .De  består av ringlande gränder, låga hus och skuggande träd.

Det område som vi besökte är  K-märkt men många andra hutonger jämnas nu med marken för att bereda plats för mera kommersiella kvarter. Vi besökte även en kvinna bosatt i ett traditionellt familjehus i hutongen.

Cykelriksha lyx Smala gränder Kolupplag Värdinnan talar varmt om mannen som fått utmärkelse som tegelarbetare. Medalj och resa till Thailand
Sonens hörna i vardagsrummet Två spisar en koleldad och en med gasol Sovrummet Vattentoalett Numera är det tillåtet att äga hundar mindre än 60 cm i Peking

Exempel på fordon. Många av cyklarna hade bytts ut mot elmoped.