Kortfattad dagbok från Kinaresa 24/10-8/11 2012 

 

Klicka på de färgade understreckade orden så får du veta mycket, mycket mer om de olika resmålen m m.

För att se förstorade bilder, klicka på bilden så öppnas den i ett större format i ett nytt fönster.

 

Onsdagen den 24 oktober avresa från Umeå Airport kl 12.50 till Arlanda där vi så småningom strålade samman med de övriga 10 (varav åtta västerbottningar/ume-bor) som skulle åka tillsammans med Stig Valter senare på eftermiddagen till Kina. Vi hade tur - efter vissa omflyttningar - att få ett säte för fyra, så att vi kunde sträcka ut oss lite extra.  Maten var av vanlig flygmatskvalitet – kyckling eller biff.

(Med på planet var en kille, kines, som var den längsta person vi sett. Han kunde nästan inte gå riktigt rak inne i planet och fick vika ihop sig ordentligt när han skulle in genom en dörr. Längd 2.25 gissade vi.) 

Planet var en Air Chinas Airbus A330-220 med en marschfart på 530 mph dvs  nära 853 km i timmen och marschhöjden var 37000 feet, dvs. omkring 11,277 meter upp i luften. Häftigt! Färden som tog c:a 8.5 tim gick tvärs över Ryssland och ändade i Peking.

 

Vi checkade in våra väskor direkt till Xi'an redan på Arlanda,  så när vi landade på Pekings stora tjusiga flygplats på torsdagseftermiddagen den  25 oktober kunde vi färdas direkt till gaten för vidare befordran till Xian.

Den första inrikesflygningen (c:a 900 km) slutade alltså i Xi'an, huvudstaden i   Shaanxi-provinsen med 8-9 miljoner innevånare och där det byggs för ännu fler.  En stor ny flygplats även där. Vi möttes av vår nationella guide Peter, som följde oss under hela resan, föresten samme guide som var med oss på vår Pekingresa för 4 år sedan plus den lokale guiden Scott. Första utflykten gick till den gamla stadsmuren som är i stort sett intakt sedan den byggdes i slutet av 1300-talet och bildar en 14 km lång rektangel runt stadskärnan.  Där promenerade vi - 12 meter hög och 18 m tjock var muren på vissa ställen.

Efter en god och efterlängtad middag blev det tidig kväll på det eleganta hotellet Grand_Noble_Hotel-Xi_an_Shaanxi där vi bodde i två nätter.

 

Fredag den 26 oktober Efter frukost direkt i väg med bussen för färd till regionens stora sevärdhet Terrakottaarmén belägen 30 km öster om Xian. På vägen dit besökte vi en fabrik där man bl a tillverkade och sålde terrakottafigurer på gammalt sätt. Därifrån fick en liten kavallerist och hans häst följa med oss hem till Umeå.

Att få se Terrakottaarmén och museet där var en verklig upplevelse. Betänk att några bönder så sent som 1974  höll på att gräva en brunn, när de stötte på dessa magnifika krigarfigurer i naturlig storlek gjutna av lera. Armén antas vara placerad  utanför kejsare  Qin Shi Huangdis grav för att skydda honom, den enväldige härskaren som enade Kina för 2 200 år sedan. 

Man hittade vid utgrävningarna tre schakt: i schakt 1 finns infanteriet med över 6000 krigare. I schakt 2 som inte är helt utgrävt ännu hittar man kavalleri och soldater och i det mindre schaktet 3 delvis icke utgrävt finns troligen överbefälhavarens högkvarter.  Figurerna var från början alla färglagda i starka färger och de har även olika ansiktsuttryck.

Ett oerhört omfattande arbete pågår med att gräva ut och restaurera dessa figurer så varsamt, så varsamt. Imponerande!   En stor turistattraktion. Merparten av besökarna var inhemska denna dag i vart fall.

Mer återstår på utgrävningsfronten – någon km från schakten ligger den stora gravkullen som inte rörts och som alltså tros tillhöra denne kejsar Qin Shi, som skapade detta grandiosa projekt efter sig. 700 000 personer sysselsattes i mer än 36 år med att bygga graven åt denne despot.

Evert Taube har skrivit en dikt, "Muren och böckerna", där han bland annat berättar om Den Kinesiska Murens tillkomst. Sångens första rad lyder "Det var Shi Huangdi, kungen av Qin, som lät bygga den kinesiska muren". dvs denne kejsare påbörjade även arbetet med att förbinda de murar som de olika staterna hade byggt upp mot varandra till en gemensam, som skydd mot nordligare folkslag, Denna mur kom senare att kallas Den kinesiska muren. Dikten finns inspelad där Evert Taube rytmiskt läser den till musik - i stil med dagens rappare.

        En av bönderna som
grävde brunnen

Åter i sta´n besåg vi bl a den lilla och den stora Gåspagoden . Den stora pagoden byggdes redan under Tangdynastin och uppfördes som ett förråd för de buntar av sutror (lärda buddistiska skrifter) som en munk Xuanzang hade medfört från sin pilgrimsresa till  Indien och som han sedan ägnade resten av sitt liv åt att översätta från sanskrit till kinesiska. När  staden Xi´an var som mest betydande under Tangdynastin (mellan 618-907). var den nästan sju gånger så stor som i dag och stadsmuren inhägnade då både De åttas odödligas tempel (daoistiskt) och pagoden.

Sedan besökte vi de muslimska kvarteren, där det bl a finns en riktig österländsk basar i likhet med dem vi sett i Damaskus eller í Istanbul. I närheten av trumtornet ligger den stora moskén som mest såg ut som ett daoistiskt eller buddistiskt tempel, helt utan de mera klassiska kupolerna och minareterna. En av Kinas äldsta religiösa grupper är muslimerna, som idag utgör mellan en och två procent av landets totala befolkning. Enligt Wikipedia kan det finnas 20 miljoner muslimer i Kina.

Stora gåspagoden och denna den äldsta kvarvarande Moskén i Kina tillhör de byggnader som givit Xian dess UNESCO världsarvsstatus.

Stora Gåspagoden Kinesisk paviljong som
minaret vid den stora moskén
Basar

Kort vila på hotellet, sedan ut på nya äventyr, nämligen till Xián Grand New World Hotel, där vi åt middag bestående av främst dumplings med ett flertal olika fyllningar (”En av Kinas mest traditionella maträtter är dessa “degknyten”. Det kinesiska namnet på dumpling är Jiaozi. Dumplings består av kött eller någon vegetarisk fyllning som har rullats in i en tunn degbit som sedan tryckts ihop. Degknytena kan stekas, kokas eller ångkokas och äts vanligtvis med en sojasås”). En maträtt som fanns redan under Tangperioden. Vi drack en ölsort som heter HANS. Sedan bjöds vi på en färgsprakande musik- och dansföreställning ”the Tang Dynasty Show” framförd av Xian Ancient Capital Theatre. Förvisso en kväll till Tangdynastins ära.  

Dumplings Dansföreställning  

Lördag 27 oktober Vid frukosten lärde jag mig att inmundiga yoghurt på ett nytt sätt, nämligen via ett kort sugrör som man sticker ned genom locket på yoghurtburken.

Resdag  Buss till  Xi'an_Xianyang_International_Airport , inrikes flyg ca en timme och 50 mil till flygplatsen  Taiyuan Wusu International Airport   nära  Taiyuan ,  provinshuvudstad i Shanxi-provinsen, c:a 3 miljoner invånare och känd för sin kolindustri . Luften var följaktligen ngt ”beslöjad” tyckte vi. Direkt vidare med buss ca 9 mil till staden Pingyao. Under bussturen fick vi lära känna nästa lokale guide Mr Wang, som tyvärr talade mycket svårbegripligt, typ engelska på kinesiska kanske. Men han var väldigt glad och positiv.

Sista sträckan till hotellet åkte vi små el-bussar, eftersom annan bil-/busstrafik var förbjuden inom stadsmurarna i den stad som nu stod i tur att beses, nämligen Pingyao . Innanför en av de få Mingmurar (Mingperioden 1368-1644) som fortfarande är intakta, finns massor av gammal kinesisk arkitektur bevarad i t ex gårdshus, tempel och gamla butikslokaler från såväl Ming- som Qingperioden (det sista kejsardömet 1644-1912). Mycket pittoreskt! Människor bor och lever sina liv i denna kulturhistoriskt intressanta miljö.

Transporter med elbil Gårdshus Apotek

Utanför murarna moderniseras och växer staden i likhet med övriga städer vi sett.   

Staden var en gång en av de mest betydelsefulla i Asien och världen främst som bankcentrum. Men när kejsardömet föll, övergavs bankerna och stadsfinansen flyttades till Shanghai och Hongkong. Stadens glansperiod var då över och utvecklingen avstannade. De ekonomiska möjligheterna att riva för att bygga nytt fanns inte längre, vilket - i och för sig - var tur, eftersom så mycket därför finns kvar för eftervärlden.

 Vi bodde på De-Chao-Ge-Hotel   i två nätter - ett hotell i traditionell kinesisk stil beläget mitt emot  Rishenchang , ett bankmuseum på den plats där Kinas första växelbank grundades 1824! Middag avåts på hotellet – god mat ackompanjerad av öl och risbrännvin.

Mr Wang framför en
karta över bankmuseet
Inhemska turister framför banken Stenhårda sängar, kang Mat i källaren
Interiör från banken Bankman Stadsmur med vakttorn  

Söndag 28 oktober

Efter en natt på en ”kang” dvs. en traditionell kinesisk säng med stenhård (betong-?) sängbotten med en någon cm tjock matta ovanpå som ”madrass” känner man sig inte utvilad direkt. Men efter frukost promenerade vi runt i Pingyao. Förstås besökte vi bankmuseet tvärs över gatan, där vi fick höra om den avancerade verksamheten vid Kinas tidigaste bankcentrum. Vi vandrade på stadsmuren som sägs ha stora likheter med en sköldpadda – med huvudet vid sydporten, fötterna vid öst- och västporten och svansen vid norra porten. Längs hela muren varje 50:e meter finns vakttorn. På muren fanns även statyer av senare datum.  Kallt och ruggigt denna dag.

I ett taoistiskt tempel fick vi hopp om lycka och välgång i livet - mot viss pekuniär ersättning och vi besökte även en konfuciansk helgedom – ”Bättre tända ett aldrig så litet ljus än att förbanna mörkret”, ni vet, samt ett historiskt museum, där det bl a fanns en säng där den sista kejsarinnan Cixi (1835-1908), sades ha sovit en natt.  Så kikade vi in i en katolsk kyrka, som låg lite undanskymt och förde en ngt tynande tillvaro, verkade det. Katolikerna utgör bara någon procent av befolkningen i Kina.  Den katolska kyrkan i Kina har inte påven i Rom som överhöghet utan är en självständig anglikansk kyrka, lärde oss Stig Valter, - han som denna dag liksom alla andra dagar under resan oupphörligen gladde och imponerade på oss med sin breda och djupa kunskap om Kina och kineserna. Vi tackar och bugar!

 Efter den omfattande rundvandringen i Pingyaos kulturstinna kvarter gick Hasse och klippte sig hos en lokal frisör – funkade bara bra med teckenspråk. 20 pengar inkl dricks kostade kalaset. Salongen var stängd när vi kom dit – en söndag - men, efter ett lyckat teckenspråksutbyte med några gentlemän på gatan förstod vi att han var hemma på lunch och att de skulle hämta honom och inte bodde han långt därifrån heller. Allt stämde!

Middag på hotellet och efter en promenad på ”sta´n” – liten shoppingtur - då vi bl a köpte en flaska av deras berömda vinäger släckte vi lampan i vårt gårdshusrum efter en relativt strapatsrik dag.

 

Måndag 29 oktober

Hade inte hunnit vänja mig vid den hårda bädden kände jag tydligt i natt och i morse.

Efter frukost promenerade vi till el-bussarna och kom sedan ombord på vår buss som på vägen tillbaka till flygplatsen tog oss upp till en speciell by i bergen.  Den heter Hou Gou och är uppförd som en bondby från 1800-talet.   Många av bostäderna är grotthus, dvs. hus delvis ingrävda i lössjordsplatåerna.. Ett par hundra personer lever där ”på riktigt” under väldigt påvra omständigheter. Vi besökte en överfylld, primitiv lanthandel och promenerade sedan en brant slinga runt området, då vi såg tempel för flera olika livsåskådningar och även blev trakterade med lokalt brännvin av några studenter som hade betydligt mer till salu, vilket vi dock avstod från. Vissa kinesiska brännvinssorter har karaktären ”I´ll kill that cat!” ( Sketchen Dinner for one) 18 tempel finns i byn! Lunchen åt vi hemma hos en familj tillsammans med deras sängar och TV i det enda rummet. Med denna by vill man bl a visa turister hur det gamla, till synes fattiga Kina kunde se ut, men säkert finns motsvarande miljöer ännu kvar i nutid i vissa delar av landet.

Pepparskörd "ICA-Stig" i byn Systembolaget, 50kr/l Lunch i hemmamiljö

På flygplatsen Taiyuan_Wusu_International_Airport TYN blev vi bjudna på middag av en makthavare (”Åttan”) i Stig Valters väl förgrenade nätverk, som tyvärr inte kunde delta ”in person”, men som representerades av några andra herrar. Flott!

Vi flög sedan ca en timme till Qingdao, en modern hamnstad med 7-8 miljoner  invånare i Shandongprovinsen med tydliga  spår i arkitekturen i vissa kvarter av de tyska kolonisatörer som etablerade sig där 1897, då Qingdynastin tvingades lämna över Qingdao till Tyskland, som placerade en örlogsbas här. 1914 attackerades den tyska hamnen av britterna, och strax därefter ockuperade Japan (allierat med Storbritannien) staden, som åter kom i kinesisk ägo år 1922. (Japanerna tog dock tillbaka staden igen mellan 1938 och 1945.) De första kända bosättningarna på platsen för Qingdao fanns förstås där för 6 000 år sedan. Vi checkade in på tjusiga Copthorne Hotel, tog en drink i baren och en dusch på rummet och så var den dagen slut. Här bodde vi i två nätter.

Tisdag 30 oktober

Vår lokala guide i Qingdao hette Sunny, (dvs. hennes nick name). Dagen inleddes med färd i buss till ”den gröna ön” och vi besåg därifrån stadens silhuett som var som ett Pudong (Shanghais berömda sky-line sida av floden Huangpo) i miniatyr. I stadens inlopp låg flera gamla båtar från kriget. Vi promenerade sedan en sträcka på stadens långa strandpromenad. Många bröllopspar fotograferades i full utstyrsel ute på klipporna, men de såg lite frusna ut i det kyliga vädret.  Nu har förresten allt fler av oss börjat bli - mer eller mindre – förkylda. Vandringen i blåst på stadsmuren i Pingyao i förrgår var nog inte nyttig.

Sedan blev det företagsbesök – en tjusig presentation i ett show room hos det stora elektronikföretaget m m Hisense som verkade tillverka det mesta från vitvaror till telefoner.

 Efter lunch var det dags för ölbryggeriet Tsingtao, som grundades av tyskarna i början av 1900-talet. Vi passerade genom det intressanta Tsingtaobeer museet och blev sedan bjudna på smakprov ur deras sortiment. Tsingtao Lager säljs i mer än 50 länder all over the world.  Läs mer på den eleganta hemsidan http://www.tsingtaobeer.com/

Stärkta av ölen åkte vi vidare till hamnen i Qingdao. År 2008 hölls ju de Olympiska spelen i Kina, och då var Qingdao centralort för OS-seglingarna. Vi blev förevisade Seaflexlösningar av bryggförtöjningarna http://www.seaflex.net/  och hann även med att titta lite på en pågående floristtävling - som bonus vid en kisspaus.

 

Kvällens middag hade en extra gäst, en representant för Kinas Handelskammare.

Onsdag 31 oktober

Avfärd från hotellet direkt efter frukost via en 8 km lång tunnel 80 meter under Stilla Havet till  företaget Magrotek  som håller till söder om Qingdao. Där får vi träffa såväl företagets General Manager Mr He som deras Director of Sales Herr Bore, en norrman som bodde där större delen av året. De berättade om företagets breda produktion (som bryggor, armeringskonstruktioner, väg- och mitträcken, barriärer, grindar m m) och om sina glädjeämnen och vedermödor som egenföretagare i Kina.  95 % av produktionen gick i dagsläget på export till såväl Australien som Europa bl a. Vi fick även gå genom fabriken där tillverkning pågick.

Slipning hos Magrotek. Vi bjöds på det exklusiva stilla vattnet från Laoshan. Del av Kinas fiskeflotta i Stilla Havet

Efter lunch nästa företagsbesök tillbaka i Qingdao – ännu ett imponerande show room med ännu en förtjusande guide - denna gång hos jätteföretaget Haier som också har ett mycket omfångsrikt sortiment, vitvaror, elektronik, TV, telefoni. Där fick vi även se och höra om företagets traineeutbildning i fina lokaler.

Inrikesplanet flög denna gång i en timme (drygt 70 mil) med oss till Ningbo en betydelsefull hamnstad med c:a  10 miljoner innevånare i kommunen, där vi checkade in på ännu ett tjusigt hotell New Century Hotel Ningbo . Ett nedslag i baren och så var ännu en innehållsrik dag till ända. En natt på detta hotell.

Torsdag 1 november

Tidig frukost och sedan buss i c:a en halvtimme till NIP (Nordic Industrial Park) ett 290 000 kvadratmeter stort norskägt (www.styrbjorn.com)område att hyra för industri- och/eller affärsrelaterade aktiviteter. Denna dag var inte alla lokaler (c:a 170 000 kvadratmeter golvyta) uthyrda, men många nordiska, nordeuropeiska och även företag från andra länder hade redan etablerat sig där. Under en trevlig presentation av företagsparken fick vi bl a veta att c:a 2000  f n var sysselsatta inom NIP samt att ungefär 50 % av produktionen gick till hemmamarknaden Kina och resterande på export. Läget dvs närheten till stora hamnar var en viktig komponent i områdets utveckling.

Så gick vi runt på NIP-området och fick besöka vi två globala företag Rimaster http://www.rimaster.se/ med rötterna i Rimforsa och Ålö http://www.alo.se/ som faktiskt haft sitt huvudkontor vid Umeälven bara ett rejält stenkast från vårt hus här hemma på Gimonäs de senaste tio åren, men som i januari 2013 flyttade härifrån till Konstnärligt Campus uppströms mer centralt i Umeå.  I Rimasters fabrik arbetades bl a med kabeltillverkning och Ålö framställde skopor och övriga redskap till jordbrukstraktorer. Platschefen på Ålö kom från Lycksele och han ägnade mycket av sin tid åt att informera oss om arbetet i fabriken och om hur det var att leva i Kina. Vi som nu hade blivit en alltmer förkyld skara.

Efter lunchen som vi åt i personalmatsalen, äntrade vi åter vår buss med destination Shanghai som ligger drygt 15 mil söderut.

Entrén till NIP Entrén till Ålö Rimaster, Rimforsas stolthet Lunch i personalmatsalen

 Resan tog nära 3 timmar och vi åkte på den nya bron över Hangzhoubukten som med sina 35 760 m är en av världens längsta broar – en bro med sneda kablar dvs. en likartad konstruktion som Kolbäcksbron, som vi ser från våra fönster här hemma.

Bilder från resan Ningbo till Shanghai

Vi anlände till Shanghai och flyttade in på ett Marriotthotell Courtyard Marriot Puxi Shanghai för tre nätter. Middag, ett glas vin i baren med Krister och sedan god natt.

Fredag 2 november

Sightseeing i staden Shanghai 18 miljoner innevånare Vår lokala guide heter Jessica söt och hjälpsam.

Vi promenerade omkring på slingrande stigar i den vackra Yuyuan trädgården ”Lyckans trädgård” som sägs vara uppförd kring 1577 av en regeringstjänsteman till hans föräldrars ära. Här skulle de få åldras i lugn och ro i en naturskön miljö. Trädgården är utformad enligt kinesisk tradition: Många små ”rum” som förbinds med gångar och broar, ett enormt pampigt stenparti från Mingperioden (sten är en Yangsymbol), dammar där lyckobringande guldfiskar simmar omkring (vatten är en Yinsymbol), växtlighet (lotusblommor, plommonträd och bambu är vanligt), byggnader (paviljonger, hallar, mosaiker och mönstrade galler. Yuyuan Garden Pictures Yuyuan Garden Video Video of Yuyuan Tourist Mart  Där finns också ett basarområde med moderna butiker i gamla byggnader. 

Vi åt lunch på ett ställe nära the Bund, dvs. den gata och det 1,6 km  långa promenadstråk som löper längs Huangpufloden/Pufloden  på Shanghais västra sida som benämns Puxi, en äldre del av staden med  många historiska vackra och unika byggnader. Området på östra sidan av floden med alla spektakulära skyskrapor heter Pudong.  Pudong bestod i stort sett endast av ett varv och några grönsaksodlingar för 15 år sedan. Idag är det Shanghais' motsvarighet till Manhattan och har cirka sex miljoner invånare.

Sedan promenerade vi ett stycke på Nanjing Road Kinas shoppinggata no 1. Det sägs att mer än 1 miljon människor besöker gatan dagligen. På det avsnitt av den långa gatan, bred och bilfri där vi gick, hade nog alla de mest välkända exklusiva klädmärken i världen sina butiker, men det gick också bra att göra ”fake shopping” ute på gatan – ett stort och ”livligt” utbud. Ett besök på det stora och berömda varuhuset Department Store No 1 som har allt från mat till elektronik och som sägs ha 100 000 kunder varje dag, hann vi också med, innan bussen gick hem till hotellet för någon timmes välbehövlig vila. Nu var nämligen alla i sällskapet ordentligt anfrätta av förkylningen och följaktligen inte så alerta som vanligt.

  I Qiu Xiaolongs bok en Röd hjältinnas död arbetade huvudpersonen i kosmetikadisken till vänster

På kvällen åkte vi båt - en sightseeingtur på floden Huangpu och fick beskåda såväl Pudongs skyline som the Bund upplysta av effektfulla ljusspel.  Maffigt!

Lördag 3 november

Besök på Shanghais fantastiska ”nya” Museum som är beläget på Folkets torg  och vars utformning sägs påminna som ett dingkärl (trebent bronsgryta för offerbruk) från Shangdynastin (c:a 1555 f.Kr. till 1045 f.Kr) och  även symbolisera den kinesiska filosofin om ”en rund himmel och en fyrkantig jord”. Det invigdes 1995 och har mer än 120 000 föremål i sina samlingar. Vid inpassering skedde ungefär samma säkerhetskontroll som på en flygplats. Museet har fyra våningar med flera rum på varje våning där olika teman förevisas.

På första våningsplanet finns ett rum med bronsfigurer. Kinas bronsålder startade någon gång mellan 3000 till 2000 år f. Kr. och varade under 2000 års tid, dvs. under ”Xia-”, ”Shang-” och ”Zhou-dynastin”. Föremålen är oerhört vackra och detaljrika och man förundras över hur de kunde tillverkades och utformas för så långe sedan.

På våning två finns kinesisk keramik och porslin. Här finns glaserat porslin i vackra färger från både ”Tang-”, ”Ming-” och Qing-dynastin”.

Den tredje våningen har tre olika teman: kinesiska målningar, kinesiska sigill och kinesisk kalligrafi.

Våning fyra omfattar fyra utställningar: Möbler, Valuta, jadeföremål och kläder från kinesiska minoriteter.  Pampiga möbler och vackra utsmyckade folkdräkter och hantverk.

Lunch på en mongolisk restaurang där var och en fick komponera sin egen unika måltid genom att välja fritt bland råvarorna (kött och grönsaker) i en riklig buffé och sedan wookade kockarna rätten i stora stekpannor, medan de hungriga gästerna tittade på. Imponerande var kockarnas överföring av maten från stekpanna till tallrik - upp med all mat i luften med en snurr och vips - blixtsnabb landning på tallriken.

 

Vilopaus på hotellet och sedan middag efter ett kort stopp utanför Shanghaibörsen.

 

På kvällen var vi inviterade av Sveriges generalkonsul i Shanghai och hennes make (Viktoria Li och Li Li) till en svensk konsert på stadens musikkonservatorium ” The Beauty of the Hippopotamus”(Flodhästens skönhet) en musikupplevelse med

 Varieté Velociped  - tre genommusikaliska herrar som även spelar på udda instrument som cykelhjul, glas och slalomskidor m. ä. bl a Brahms Ungersk dans nr 5  - samt Nicolai Kammarkör från Stockholm under ledning av Christian Ljunggren som bjöd på vackra toner . Helt fullsatt och publiken var hörbart entusiastisk inför såväl körens skönsång som de tre herrarnas välljudande, men mer skämtsamma uppträdanden.

Poeten Li Li har tidigare bott i Sverige och även i Umeå. Hans hustru är svensk diplomat och hade helt nyligen utsetts till generalkonsul i Shanghai, som är makens födelseort. Hela familjen (inkl två barn) är goda vänner till Stig Valter sedan länge.

 

Söndag 4 november 2013

 

Upp tidigt till sista inrikesflyget för denna resa - mellan Shanghai och Beijing restid c:a 2 timmar. Till vår illa dolda fasa såg vi SNÖ på sidorna om vägen in till Pekings centrum – säsongens första vita nederbörd för oss, eftersom vintern inte hade kommit till Umeå när vi åkte hemifrån. Senare fick vi bekräftat att detta var ovanligt – kallast på 61 år - vid denna tidpunkt kunde man höra på TV.

Incheckning på ännu ett av våra tjusiga hotell Crowne_Plaza_Beijing Chaoyang_U_Town-Beijing där man, när vi kom, hade problem med värmen även inomhus, men det löste sig. Fyra nätter bodde vi där.

 

Under hela Pekingvistelsen var jag så förfärligt förkyld, att det bitvis kändes jobbigt. Så om mina utsagor här känns torftiga, hänvisar jag till dokumentationen från vårt förra besök i Beijing Peking 08 , när vi till delar besökte samma turistmål.

 

Dag ett ägnades därefter åt shopping i det stora varuhuset för främst turister Silk Market med ett enormt utbud av det mesta med ett plus för de charmiga unga försäljerskorna, som nu pratade ännu bättre svenska med oss än för fyra år sedan. Där handlade vi varma jackor, tröjor. tennisskor m m till för oss orimligt billiga priser.

 

Måndag 5 november 2013

 

Vår sight seeing i Peking inleddes på världens största torg Himmelska_fridens_torg med Mao Tse Tungs mausoleum i söder och den förbjudna staden i norr  - detta enorma  palatskomplex där kejsarna bodde och som vi förstås också besökte.

 

Ett sidenförsäljningsställe blev nästa anhalt på vår tur. Flera i gruppen handlade lakan, täcken och kuddar i detta härliga material.

Vi åkte vidare till Sommarpalatset en imponerande parkanlägging, uppförd under Jindynastin (c:a år 1200) och som under århundradena framöver blev den plats där kejsarna och deras entourage tillbringade somrarna - i ett klimat något mer behagligt än i heta Peking.

Vi promenerade ett stycke längs den konstgjorda Cunningsjön i den stora parken och även genom Den långa korridoren - en drygt 700 meter lång täckt gångväg av trä dekorerad med över 14000 olika målningar som skildrar den kinesiska mytologin.

 Den sista (änke)kejsarinnan Cixi  (1835-1908) var särskilt förtjust i detta ställe, som hon lät restaurera för stora pengar inkl den intressanta Marmorbåten som byggdes om i mer västerländsk stil med två nya våningar i trä, men som målades så att de skulle se ut som marmor. Den fick även vattenhjul på sidorna, dock av marmor. Man antar att båtens grund består av ett enda stenblock.

 

Därefter intressant hembesök hos konstprofessorn Hua Kui i familjens våning 23 våningar upp, där vi blev bjudna på förtäring och där Krister köpte en målning som skapades just då.

 

 

 

 

Tisdag 6 november 2013

 

Med bussen till Kinesiska Muren, som vi besteg på en även för svenskar numer klassisk mark, nämligen i Juyongguan nära Badaling, där vår duktiga cyklist Emma Johansson tog en härlig svensk silvermedalj i linjeloppet över 126 km vid OS i Peking 2008! Lite kallt och blåsigt däruppe, så det blev ingen längre promenad. Vi förevigades alla på ett gruppfoto med muren som effektfull bakgrund.

 

Vi kunde värma upp oss något under det följande besöket på ett hantverksställe

 där man tillverkade och sålde dessa typer av vackra föremål med den komplicerade Cloisonné-tekniken .

 

Färden gick vidare till Pekings_Nationalstadion , även kallat Fågelboet (Bird´s Nest), som vi fick komma in i denna gång. Vid förra besöket i Peking var det under uppbyggnad. Här fick jag förresten dra fördel av att vara 70+  – gratis entré för den kategorin.  Härligt att sitta där uppe i den enorma arenan, medan tävlingar från OS 2008 spelades upp såväl auditivt som visuellt.

Så en intressant vandring i de berömda konstnärskvarteren "798 Art Zone" i Chaoyang, med många ateljéer och konstutövare. Bl a bor och verkar den omskrivne konstnären Ai_Weiwei i detta område.

I en konsthandel träffade vi en kvinnlig konstnär som hade sålt en tavla till Drottning Silvia häromåret och även hade blivit fotograferad med henne, vilket hon tyckte var stort. Men när Stig Valter överlämnade sitt visitkort med ett foto på, där han skakar hand med den blivande presidenten Xi_Jinping, folkrepubliken Kinas högste ledare, så blev hon än mer imponerad, kunde vi se.

     

Det omfattande dagsprogrammet avslutade med en hisnande förställning med ”urstyva” akrobater - som var allt annat än styva vad gäller spänst och leder.

Onsdag 7 november 2013

Dagen inleddes med ett besök i Lamatemplet Yonghegong (templet för harmoni och frid) som finns i ett område som sedan mitten av 1700-talet varit ett centrum för tibetansk kultur och religion. Här finns bl a en 18-26 meter hög buddastaty (skrattande budda) gjord i ett enda stycke sandelträ. Fotografiförbud rådde, bl a därför att ingen som utför sin andakt ska störas av turisters blixtar, så jag länkar här till foton på en Kinaguide-sida.

Efter att ha passerat en tangotävling med många åskådare på en öppen plats klättrade vi med dödsförakt upp i Pekings Trumtorn - med hänförande utsikt över taken.

Ett hemmahosbesök följde därpå. Frun i huset berättade för oss om deras dagliga liv i hutongen. Vi noterade att husens uppvärmning moderniserats sedan vårt förra besök i grannskapet - förr kol, nu gas.

Vi åkte en rundtur med rikshor och pausade för lunch.

Sedan blev vi inviterade på tebjudning hos Dr.Tea http://www.dr-tea.cn/  där några unga damer mycket kunnigt visade oss  hur man iordningställer te ”the chinese way” och berättade om flera olika exklusiva tesorter som vi också fick smaka och inhandla.  De var Jasmin-te, Oriental Beauty (ett exklusivt oolong-te som förbättrar ens blod), Wild Pu´er Te som gör en slank, ett fruktte som var bra för matsmältningen och vitaminrikt, Ging-Seng oolong te som skyddar lever och njurar samt ett vitt te som botar förkylning och lindrar alkoholens och nikotinets verkningar. Inte illa!

Denna omväxlande dag avrundades med shopping, shopping – allt från surfplattor till handväskor och en och annan tröja!

På kvällen hade vi sedan avslutningsmiddag med Pekinganka, gott. Nestorn bland oss Karl Henrik framförde allas vårt varma tack till Stig Valter för en väldigt trevlig, intressant och lärorik resa och han prisade särskilt S V för hans breda och djupa kunskaper om det kinesiska samhället - från dåtid till nutid – och hans goda pedagogiska förmåga att förmedla dessa kunskaper till oss.

Torsdag 8 november 2013

Hemresa hela dagen med Air China till Arlanda. Sedan följde några timmas väntan på Arlanda innan vi landade här hemma i Umeå.

Vi som var med på resan

 

Källor:  Internetklipp, internetlänkar,  boken Kina  i serien Första klass reseguider, Stig Valters berättelser, Johnnys skildring  samt egna observationer.

 

Hasse fotade och Margareta skrev – med all reservation för ev. faktafel och missuppfattningar.