Rostock
(Klicka på bilden för förstoring)

Staden var under medeltiden en av de mest betydande under Hansaväldet. I slutet av 1800-talet började industrialiseringen och 1891 byggdes Neptunvarvet som har haft både positiv och negativ inverkan på Rostock. Staden har en av de största hamnarna i Östersjön och var därför ett viktigt mål under andra världskriget. Genom massiva bombningar förstördes nästan 50% av bebyggelsen. Neptunvarvet var ett av de viktigaste målen för de allierade.
Efter freden i maj 1945 började återuppbyggnaden av staden och hamnen. Vid återföreningen 1989 hade Rostock ca 250000 innevånare men på 15 år flyttade ca 50000 personer från staden. 

 

Exempel på hus längs den centrala gågatan Stadsbiblioteket
Deutsche Bank     Rådhuset

I Rostock fanns det många statyer. Möjligen ett resultat av DDR:s satsning på kultur och den mekaniska industrin.

"Vigelandsanlegget light"    
 
  Utsmyckning i hotellet Minnesplatta infälld i trottoaren  

Vi besökte museet för Staatssicherheit i dagligt tal Stasi. Museet visade Stasi:s utveckling från att 1950 ha haft 2700 tjänstemän till att 1989 ha haft 91000 tjänstemän och 174000 inofficiella medarbetare. Under perioden 1950 till 1989 hade 600000 medarbetare arbetat för STASI. Arkiven bestod bland annat av 17 miljoner rapportkort och 1 miljon foton. DDR:s folkmängd var vid återföreningen 16.5 miljoner.

      Sönderrivna rapporter
pusslas ihop
Typisk rapport Hjälp med profilering av
misstänkta
Tekniska hjälpmedel som Stasitjänstemännen använde

Frukosten åt vi på hotellet. En väl tilltagen frukostbuffé. Till lunch provade vi uteserveringarna. Gondoler med färdiggjorda "ubåtar" med sill eller skaldjur fanns längs gågatan. Den bästa restaurangen vi besökte var "Zum Alten Fritz". En middag med "Unsere große Fritz Haxe", "Waldbeeren-Crème Brûlée mit karamellisirtem Zucker" och öl kostade ca 160 kr.

 

"Ubåtar" från uteservering    
 
  Friterad frankfurter    
Ribbenbraten på Mecklenburgs vis Fritz Haxe 1kg, före och under ätandet Bruleepudding med skogsbär