Bengan Wittström


Bengt "Bengan" Wittström, född 29 maj 1929, död 25 oktober 2003, svensk musiker, radioröst och visforskare.

För de flesta är nog Bengan mest känd som den pilemariska rösten i humor-radioprogrammet Plattetyder (den andra var Kjell Swanberg) som sändes i P3 under lördagsförmiddagarna under 1980-talet. På sjuttiotalet sände han de snarlika programserierna Bättre sänt än aldrig och Ännu bättre sänt än aldrig, som han gjorde tillsammans med Lasse O'Månsson. Det var Bengan som valde ut den mer eller mindre omöjliga musiken som spelades i programmen.

Hans forskande i svensk visa hade lett till långvarigt letande i radions grammofonarkiv, och när han hittade något som var så konstigt att det blev roligt noterade han detta vid sidan om, noteringar som senare samlades i ett kartotek (som senare kom att renskrivas av Eddie Bruhner). Denna unika referenssamling bildar fortfarande basen i radioprogram som Tattarspeedway och skapade inspiration för fenomenet Sunkit.

Innan han började på Sveriges Radio 1961 försörjde Bengan Wittström sig som jazzmusiker och spelade med storheter som Lars Gullin, Rolf Ericson och Charlie Norman