Gösta Nordgren


Gösta "Snoddas" Nordgren, född 30 december 1926 i Arbrå norr om Bollnäs, död 18 februari 1981, var en svensk sångare, flottare och bandyspelare.

"Snoddas" var flottare till yrket och bandyspelare i Bollnäs GIF. Han slog igenom som sångare den 26 januari 1952 i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen. Gösta Nordgren orsakade då vad som än idag kallas för "Snoddasfeber". I programmet framförde "Snoddas" sången Flottarkärlek, som sedan blev hans signaturmelodi och dessutom en landsplåga. I ursprungsversionen av Flottarkärlek fanns inte den kända strofen "Hadderian Haddera" med. Den lades till först i efterhand och till den skivinspelning som gjordes.

Göstas pappa, Kalle Nordgren, var bland annat fiskhandlare och sålde kondomer och kallades därför "Gummi-Kalle". Sonen Gösta hängde ofta med i strömmingsbilen och fick därför öknamnet "Gummisnodden". Senare förvandlades "Gummisnodden" till "Snoddas" kort och gott.

"Snoddas" turnerade på 70-talet tillsammans med Arne Qvick (ofta tilltalad Arne "Rosen" Qvick efter sin hit med samma namn), även han från Bollnäs.

"Snoddas" avled plötsligt 1981, 54 år gammal, när han spelade innebandy med handikappade ungdomar på ett sjukhus i Vänersborg.

Många har senare velat se "Snoddas" succé som en sorts masspsykos eller kanske som en personlig tragedi. Andra hävdar med bestämdhet att "Snoddas" inte påverkades ett dyft av framgångarna eller förändrades av turbulensen och den plötsliga uppmärksamheten kring hans enkla person. [källa behövs]

På Brotorget i Bollnäs finns en relief som en hyllning till "Snoddas". Det så kallade "Snoddaståget" är ett inslag i stadskärnan på sommaren där det bjuder yngre och äldre folk på en tur. "Brandmannen" brukar agera lokförare.