Sture Nordin

 

Karl Sture Nordin, född 11 november 1933 i Östersund, död 11 oktober 2000 i Stockholm, var en svensk kontrabasist, främst jazzmusiker men anlitad även inom andra genrer.

Sture Nordin kom tidigt i kontakt med jazzmusiken och flyttade under 1950-talet till Stockholm, där han kom att ingå i Putte Wickmans sextett, efter att en tid ha spelat med Lars Gullins orkester. Tillsammans med pianisten Rune Öfwerman och trumslagaren Egil Johansen bildade han senare en trio, som under en följd av år var engagerad på Nalen.

Hans kontrabasstudier på Musikaliska Akademien avbröts och ersattes med privata studier. Sture Nordin räknades under en följd av år som landets ledande jazzbasist. Ray Brown och Oscar Pettiford sägs ha varit hans förebilder.

Svensk jazzdiskografi upptar inspelningar med Sture Nordin från 1971, där han medverkar i Bjarne Nerems kvintett tillsammans med bland andra gitarristen Sten Carlberg. 1978 spelar han med sin orkester in ett antal egna kompositioner, bland andra African Igloo. I en inspelning med den brasilianske dragspelsvirtuosen Sivuca (P.W. & Sivuca, 1969) trakterar Nordin basen i ackompanjerande Putte Wickmans kvartett.

En av Sture Nordins sista spelningar var med en annan dragspelare, Torvald Eckerhorn, vid en musikafton på kaféet Djursten. [1] Nordin drabbades den 10 oktober 2000 av en häftig hjärtattack under ett engagemang på Park Hotel i Stockholm och avled följande natt.